Türkiye Bilişim Teknolojileriyle Dönüşüyor!
|
İstanbul'da düzenlenen “Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi” – WICS 2012, 13 Eylül'de İstanbul Swissotel'de start aldı. Zirvenin platin sponsoru SAMPAŞ'ın İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Türkiye'nin kentsel dönüşüm sürecini ancak doğru bilişim teknolojileri uygulamalarından faydalanarak tamamlayabiliriz” diye konuştu.
EurAsia Strategies tarafından düzenlenen “Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi”nin (World Intelligent Cities Summit – WICS 2012) açılışı, 13 Eylül'de İstanbul Swissotel'de gerçekleştirildi. Zirvenin açılışına, Avrupa Birliği Başkanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış ve TBMM İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, İngiltere Lordlar Kamarası'ndan Lord Laird, İtalya Torino Belediye Başkanı Piero Fassino ve SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya'nın yanı sıra yerli ve yabancı uzman isimler katıldı.
2 gün süren ve ana başlığı “21. Yüzyıl'ın Akıllı Şehirleri” olarak belirlenen zirvenin ilk gününde, akıllı trafik ulaşım sistemlerinden su ve atık su teknolojilerine, akıllı bina uygulamalarından enerji yönetimine uzanan farklı ve bütünsel çözümler masaya yatırıldı. Zirvede ayrıca, inşaat, haberleşme ve bilgi güvenliği, ulaşım, enerji, yenilenebilir enerji (rüzgar, güneş, jeotermal), atık yönetimi ve atıktan enerji, altyapı, IT, ICT ve telekom sektörleriyle ilgili kapsamlı paneller ve oturumlar da düzenlendi.
“İSTANBUL OLMADAN AVRUPA BİRLİĞİ FAKİR KALACAKTIR!”
WICS 2012'de açılış konuşması yapan Avrupa Birliği Başkanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, İstanbul'un dünyanın en akıllı şehirlerinden biri olduğunu söyledi. “Kanal İstanbul Projesi”, kentsel dönüşüm projeleri, kongre-finans merkezleri ve doğru ulaşım uygulamalarıyla İstanbul'un marka değerinin her geçen gün geliştiğini vurgulayan Bağış, “İstanbul'un içinde yer almadığı Avrupa Birliği fakir ve zayıf kalacaktır” yorumunda bulundu.
“VATANDAŞLAR ZAMAN VE MEKAN SINIRI OLMAKSIZIN HİZMET ALACAK”
WICS 2012'nin platin sponsorluğunu üstelenen SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya zirvede yaptığı konuşmasında, “akıllı” kavramıyla İstanbul'un yan yana gelmesinden duydukları memnuniyeti belirtti. 30 yılı aşkın süredir yerel yönetimleri ve kentleri akıllandırdıklarından bahseden Karakaya, vatandaş odaklı yönetim anlayışının ancak doğru bilişim teknolojilerini hayata geçirerek mümkün olacağına vurgu yaptı.
Anadolu'nun birçok bölgesinde artık Avrupa'dan daha ileri teknoloji ve uygulamaların hayata geçirildiğini söyleyen Karakaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ancak, bu konuda, e-devlet organizasyonu içinde, devlet ve yerel yönetimler arasındaki entegrasyonun tam olarak sağlanabildiğini söyleyemeyiz. Türkiye'nin akıllı ve marka şehirler yaratma sürecindeki en büyük engelin bu olduğuna inanıyoruz. Doğru bilişim teknolojileri uygulamalarıyla vatandaşlar daha düzgün ve zaman sınırı olmayan hizmet alabilecekler. Aynı şekilde vatandaşlık görevlerini de daha kolay yerine getirmeleri mümkün olacak” dedi.
Kentsel dönüşüm projelerinde de doğru bilişim teknolojileri kullanımının önemine değinen Karakaya, “Bilişim teknolojilerinden faydalanarak, entegrasyon sağlanamadığı sürece, ulaşım, güvenlik ve deprem gibi sorunlara çare üretmek imkansız” diye konuştu. Akıllı şehirleri, ölçülebilir ve böylece yönetilebilir kentler olarak tanımlayan Karakaya, işe envanter çıkarmakla başlamanın önemine değindi. Böylece yerel yönetimlerin gerekli zaman ve bütçeyi doğru kullanabileceğini de söyleyen Karakaya, “Mutlu vatandaşlar oluşturmanın yolu da bu uygulamalardan geçiyor” diye ekledi.
2050'DE DÜNYA NÜFUSU ŞEHİRLERDE YAŞAYACAK
Geleceğin akıllı kentlerinin tartışıldığı zirve, ekonomik açıdan da önem taşıyor. Çünkü zirvede açıklanan rakamlara göre, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu şehirlerde yaşıyor olacak. Ayrıca bu akıllı şehirlerin sadece altyapılarını geliştirmek ve yönetmek için 2020 yılına kadar toplamda 108 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor.
Zirve boyunca, geleceğin akıllı şehirlerini oluştururken altyapı yatırımlarının yanı sıra doğru teknoloji uygulamalarının da hayati rolüne vurgu yapan SAMPAŞ, yenilikçi bilgi teknolojileri çözümleriyle Türkiye'de “akıllı kent” konseptinin gelişimine nasıl katkıda bulunduğunu katılımcılara tanıttı. SAMPAŞ yetkilileri ayrıca, farklı belediyelerle hayata geçirdiği başarı hikayelerinin yanı sıra Türkiye için hazırladığı yepyeni projeleri de detaylarıyla sunma imkanı yakaladı.
SAMPAŞ'ın ayrıca AKOS (Akıllı Kent Otomasyon Sistemleri) platformu çatısı altında verdiği “Akıllı Kutu” ve “Akıllı Belediyecilik” gibi kent ve vatandaş odaklı belediyecilik yazılımları, coğrafi bilgi sistemleri, akıllı su yönetimi, gelir ve ödeme sistemleri yönetimi ve “Akıllı Kent Kartı” gibi çözümleri de zirve kapsamında katılımcılara tanıtıldı.